Re-member voor bedrijven en organisaties

Binnen Re-member is een unieke combinatie van kennis over organisaties/bedrijfsleven én contextuele hulpverlening beschikbaar. De oprichter van Re-member heeft zelf 20 jaar ervaring als ondernemer in de IT. Het contextuele denken bleek uitstekend toepasbaar te zijn binnen organisaties.

Scheiding tussen werk en privé: is die wel zo scherp?

Een scheiding tussen 'privé' en 'werk' is makkelijk uit te spreken, maar blijkt in de praktijk helemaal niet zo scherp. Als een medewerkster 's ochtends vertrekt van huis terwijl haar oudste dochter vraagt 'Mam, wanneer heb je eindelijk tijd om kleren met me te kopen' en haar man op de valreep vertelt 'ik las zojuist in de mail dat je moeder volgens de huishoudelijke hulp niet langer zelfstandig kan wonen' is het niet verwonderlijk dat zo'n medewerkster minder 'vrij' en zorgeloos op het werk verschijnt dan collega's. Nu zijn dit nog voorbeelden die iedereen van tijd tot tijd meemaakt. Ieder mens is gevormd door de relaties die hij in zijn leven heeft gehad. Zeer veel van ons gevoel, onze overtuigingen en de manier waarop we dingen doen wordt al bepaald in de eerste 7 jaar van het leven! Als je als kind (onbewust) de overtuiging hebt gekregen dat je pas van waarde bent als je iets uitzonderlijks doet (dus beter dan gemiddeld), is het te verwachten dat je ook in je werk je pas van waarde voelt als je merkt dat jouw werk boven het gemiddelde niveau uitstijgt. Dat lijkt geen probleem, maar kan het wel worden. Immers: je gaat op zoek naar de bevestiging dat jij van waarde bent. Daar heb je collega's voor nodig. Collega's die elk ook weer in hun verleden gevormd zijn op de voor hen karakteristieke manier. Er zijn dus ook collega's die rondlopen met de overtuiging 'doe maar gewoon en probeer vooral niet boven de rest uit te stijgen'. Als je zo'n collega tegenkomt en je hoopt te horen 'Wat een uitstekend rapport heb je geschreven, ik heb het niet vaak zo goed gezien!' kan het zijn dat je juist hoort 'goed rapport, precies zoals we dat hier gewend zijn!'. Het zal duidelijk zijn dat dat niet negatief bedoeld is, maar wel een negatieve lading krijgt.

Alhoewel je op je werk bent om te werken is het waardevol om zicht te krijgen op de mens achter het gedrag. Waarom begint die ene collega altijd over haar vorige baan te vertellen waarin alles beter was? En waarom is die ene klant ondanks onze inspanning nog steeds ontevreden?

Contextueel advies in organisaties

Dit is een overzicht van de mogelijkheden die Re-member onder andere biedt voor uw organisatie:

  • Hulp aan medewerkers die met relationele klachten ziek zijn of dreigen te worden, burn-out gerelateerde klachten hebben etc. Zie Contextuele hulp binnen de werkomgeving
  • Begeleiding van teamleiders, stafmedewerkers en P&O medewerkers in het verrijken van gesprekken. In de adviesgesprekken wordt niet alleen nieuwe kennis bijgebracht, maar wordt ook de eigen positie besproken. Bijv.: Wat vind je moeilijke gesprekken en wat zegt dat over jezelf? Na afloop hoeft er niet meer gepraat te worden, maar is de opbrengst van gesprekken met medewerkers wel hoger.
  • Advies over preventie tegen Burn-out en gelijktijdig: bevorderen van bevlogenheid. Zie Burnout of bevlogen personeel?
  • Advies over wijzigingen in organisatiestructuur of wijziging in werkwijze van de organisatie. Hoe kunnen medewerkers (en andere betrokkenen) geholpen worden een verandering door te maken?
  • Gesprekken (zowel in groepjes als individueel) indien het klimaat op de werkvloer verbeterd kan/moet worden.
  • Gesprekken met zieke medewerkers (en of hun manager of collega's) met als doel om beter opgewassen te zijn tegen de (vaak moeilijke) periode die ze meemaken. Bijv.: wat doe je als manager als een medewerker voor jouw gevoel er baat bij heeft dat hij ziek is en het bedrijf zo in de steek laat?
  • Hulp aan familiebedrijven. Hoe hou je de balans tussen werk en familie zuiver? Zie ook dit artikel dat Re-member publiceerde over toetreding en opvolging in familiebedrijven.

Re-member doet ook heel veel dingen niet. We zijn geen organisatieadviesbureau, maar helpen mensen beter te functioneren in welke setting ook maar. Wilt u meer weten wat Re-member voor uw organisatie kan betekenen neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.